Şu an için ABD’de yapılan ev tipi araba şarj uygulamalarını konu alan bir makaledir.
Şu anda çözüm olarak yakıtlı araçlardaki gibi bir şarj istasyonlarının kurulması öngörülmektedir. Ancak tam elektrikli arabalara geçiş yapıldığında ise bunun sorun olabileceği de göz ardı edilmemelidir.
EVDE ARABA ŞARJ İSTASYONU KURULUMU MÜMKÜN MÜ?
Günümüzde ve ülkemizde şu anda tam elektrikli arabalara geçiş sürecinin yaşandığı ve çok olmasa da hibrid araçların kullanıldığı dönemde araçların nasıl şarj olacağı ile ilgili tartışmalar yaşanmaktadır.
Bu amaçla, elektrikli arabaların evde şarj etme seçeneğine sahip olunması, ihtiyaç olduğunda her zaman yanınızda ve hazır olmasını sağlamak büyük önem arz etmektedir. Yapılan çalışmalarla üç tip elektrikli otomobil şarj istasyonunun şu an için evde kurabilme imkânı bulunmaktadır. Her birinin kendi kurulum süreci vardır. Bu kurulumlar ABD’deki evler için tasarlanmış ve açıklamaları ona göre yapılmıştır. Örnek alınacak şekliyle şarj şekilleri her ülke için uyarlanabilir. Çünkü ülkeler arasında volt ve frekans değerleri değişiklikler gösterebilmektedir.
Evde Tipi Şarj İstasyonları
Şu an için Amerika Birleşik Devletlerinde, evlerde üç tip şarj edebilme seçeneği bulunmaktadır. Bunlar; ev tipleri (tip1 ve tip 2) ve yol kenarı (tip 3) şarj istasyonlarıdır.
Tip 1: Ev şarj cihazları elektrikli araçla birlikte gelir ve herhangi bir özel kurulum gerektirmez. Bu seviyede şarj cihazı standart bir 120 voltluk duvar prizine takılması yeterlidir. Tip 1 şarj şekli, şarj sistemleri içerisinde en büyük ilgiyi çeken tiptir. Kurulumla ilgili herhangi bir ek maliyetle uğraşmak zorunda kalınmaz ve tüm şarj sistemi profesyonel yardım olmadan ayarlanabilir.
Tip 2: bu seviye kurulum için 240 voltluk bir kaynak yeri gerekmektedir. Bir “çift kutuplu” devre kesicinin, bir 4 telli kablo kullanarak devre voltajını 240 volt’a çıkarmak için bir kerede iki adet 120 voltluk veri yoluna bağlanması gerekir. Tüm kesicileri kapatıp, ardından ana kesiciyi kapatarak, kesiciye giden tüm gücün kapatıldığından emin olunması gerekir. Kablolama perspektifinden bakıldığında, topraklama mutlaka olması gerekli bir uygulamadır. Eğer şarj istasyonu evin dış kısmında bir yere monte edilecekse elektrik sisteminizin zarar görmesini önlemek için uygun şekilde yalıtılması ve emniyete alınması gerekmektedir.
Son adım olarak, şarj ünitesinin aracı şarj edilecek yere monte etmek ve onu 240 voltluk kabloya takmaktır. Şarj ünitesi, şarj akımı için güvenli bir tutma yeri görevi görür ve şarj cihazının aracın şarj bağlantı noktasına bağlı olduğunu algılayana kadar elektriğin akmasına izin vermez.
2.tip kurulumunun teknik yapısı ve riski göz önüne alındığında, şarj istasyonunu kurmak için profesyonel bir elektrikçi bulundurmak akıllıcadır. Yerel bina kodları genellikle bir profesyonel tarafından izin ve denetime ihtiyaç duyar ve elektrik tesisatı ile ilgili bir hata yapmak, evlerde ve elektrik sisteminde maddi hasarlara neden olabilir. Elektrik işi de bir sağlık tehlikesidir ve deneyimli bir profesyonel elektrik işinin yapılmasına izin vermek her zaman daha güvenlidir.
Bir ev şarj istasyonunda şarj etme maliyeti çeşitlilik gösterebilmektedir. Sağlayıcıya bağlı olarak, ödeme oranları çok değişken olabilir. Ev şarj istasyonu ücretleri, düz aylık ücretler, dakika başına ücretler veya her ikisinin bir kombinasyonu olarak yapılandırılabilir. Arabaya uyan ve en iyi ihtiyaç duyulan şekli bulmak için iyi bir araştırma yapmak gerekir.
Yol Kenarı Şarj istasyonu
Tip 3: Bu tipte şarj istasyonları veya DC Hızlı Şarj Cihazları, genellikle ticari olarak ve endüstriyel ortamlarda kullanılırlar, çünkü bunlar genellikle oldukça pahalı ve işletmek için özel ve güçlü elektriksel ekipman gerektirir. Yani, bu DC Hızlı Şarj Cihazlarının ev kurulumu için mevcut olmadığı anlamına gelir.
Çoğu Tip 3 şarj cihazı, 30 dakika içinde yaklaşık yüzde 80 şarjla uyumlu araçlar için hizmet sunacak ve bu da onları yol kenarı şarj istasyonlarına daha uygun hale getirecektir. Tesla Model S sahipleri için “supercharging” seçeneği mevcuttur. Tesla’nın Supercharger’ları, 30 dakika içinde Model S’ye yaklaşık 170 mil menzil aralığını koyma kapasitesine sahiptir. Tip 3 şarj cihazlarıyla ilgili önemli bir not da, tüm şarj cihazlarının tüm araçlarla uyumlu olmamasıdır. Yolda şarj etmek için tip 3 şarj cihazlarına güvenmeden önce hangi elektrikli şarj istasyonlarının elektrikli araçla kullanılabildiğinin bilinmesi gerekmektedir.
İlginizi çekebilecek konular